PROGRESE - Noi date privind progresul global pentru asigurarea apei și a canalizării pentru toți până în 2030

Inițiativa ONU-Apă de monitorizare integrată pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 6 a adunat cele mai recente date din toate regiunile cu privire la toți indicatorii globali pentru ODD 6, care este de a asigura apa și canalizarea tuturor până în 2030. Într-un nou rezumat de actualizare a progresului, se prezintă situația general, regiunile unde lumea rămâne în urmă și unde sunt necesare eforturi accelerate.

În 2020, Inițiativa de Monitorizare Integrată a UN-Water pentru ODD 6 (IMI-SDG6) a colectat cele mai recente date disponibile din aproape 200 de țări cu privire la indicatorii globali pentru ODD 6, care acoperă diferite aspecte ale ciclului apei, de la apa potabilă și canalizare la apele uzate și cooperarea transfrontalieră.

Rezultatul este actualizarea sumară a progresului 2021 privind ODD 6, care oferă un instantaneu clar al progresului global către fiecare indicator și oferă o defalcare a statutului și a tendințelor la nivel regional și de țară.

În luna martie 2021, conform datelor centralizate, peste 29% din populația lumii nu are acces la apa curată pentru consum, 55%  din aceasta nu are acces la servicii de canalizare, iar  673 de milioane de oameni, în 2017, practicau încă defecația în aer liber. În ceea ce privește igiena 40% din populația lumii nu dispune de condiții minime de spălare cu apă și săpun pe mâini. Mai puțin de 50% din apa utilizată în gospodării este tratată în 24 din 75 dintre tările care au transmis date pentru raport, iar pentru peste 3 bilioane de oameni calitatea apei din râuri, lacuri și surse subterane reprezintă un risc datorită compoziției încă necunoscute.

Încă din 2015 utilizarea eficientă a apei  potabile a crescut cu 4% la nivel global, iar 2,3 bilioane de oameni trăiesc în țări care se confruntă cu crize severe de apă.

Ultimele raportări au arătat și creșteri în ceea ce privește  managementul integrat al apei și cooperarea transfrontalieră.

Scopul principal al acestei actualizări este de a contribui la modelarea discuțiilor bazate pe dovezi privind accelerarea  intervențiilor în ceea ce privește „Implementarea obiectivelor legate de apă din Agenda 2030”.

Gilbert F. Houngbo, președintele ONU-Apă și președinte al Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă, a declarat: „Chiar înainte ca pandemia de coronavirus să apară, eram pe drumul cel bun pentru a îndeplini ODD 6 - obiectivul asigurării apei și salubritate pentru toți până în 2030.” Pandemia COVID-19 ne amintește de vulnerabilitatea noastră comună și de destinul comun. Să „reconstruim mai bine” asigurând apă și salubrizare pentru toți până în 2030.

Noul raport arată că trebuie să facem mai mult și mai repede. Asigurarea faptului că există apă și salubritate pentru toți oamenii, în toate scopurile, până în 2030 va ajuta societatea globală să devină mai rezistentă în viitor împotriva numeroaselor și variatelor amenințări care vin.

Sursa unwater.org