Mâinile curate sunt o rețetă pentru sănătate!

15 octombrie este Ziua globală a spălării mâinilor, o sărbătoare globală dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălării mâinilor cu săpun, ca o modalitate eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvare a vieții.

Ziua globală a spălării mâinilor este o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice.

Aceste vremuri, fără precedent, pe care le trăim oferă un impuls unic pentru ca igiena mâinilor să devină obișnuință, ea fiind o componentă fundamentală a sănătății și siguranței. Evenimentele de anul trecut au subliniat necesitatea unei acțiuni colective pentru a aborda o dată pentru totdeauna neglijarea istorică a investițiilor, politicilor și programelor de igienă a mâinilor. Pe măsură ce intrăm într-un nou normal, dincolo de COVID-19, viitorul nostru este aproape și în mâinile noastre.

Ce este Ziua globală de spălare a mâinilor

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 5.000 de copii cu vârsta sub cinci ani mor în fiecare zi din cauza bolilor diareice. Aproape toate ar putea fi prevenite cu o igienă mai bună.

Este un lucru simplu pe care îl putem face pentru a îmbunătăți sănătatea și anume să ne spălăm pe mâini în mod corespunzător cu apă și săpun! Spălarea mâinilor ne protejează împotriva multor boli precum diareea, pneumonia (care ucide anual 1 milion de copii), holera, febra tifoidă și altele.

Tema Zilei mondiale de spălare a mâinilor din 2021 este „Viitorul este aproape - Să mergem înainte împreună”.

Istoria zilei globale de spălare a mâinilor

Prima zi globală de spălare a mâinilor a avut loc în 2008, când peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat pe mâini cu săpun.