Lacuri multicolore - Lacurile de pe vulcanul Kelimutu, Indonezia

Vulcanul Kelimutu este loc mistic, situat pe insula Flores, pierdută în ocean, care este rareori vizitată de turiști datorită îndepărtării și a infrastructurii turistice slab dezvoltate. Zburând deasupra insulei Flores, puteți vedea un loc turcoaz strălucitor care iese în evidență brusc pe fundalul verdeții întunecate care acoperă insula. Acesta este unul dintre cele trei lacuri cratere din Kelimutu, cu care legendele și credințele rezidenților locali sunt strâns legate. Lacurile Kelimutu sunt situate într-un vulcan pe insula Flores (înălțime 1639 m.), care aparține Insulelor Indoneziei Mici Sunda. Vulcanul a erupt ultima oară în 1968, după aceea nu a mai prezentat semne de activitate. În urma erupției, în magmă s-au format depresiuni magmatice, în care apa provenită din precipitații a format trei lacuri.

Cele trei lacuri sunt cunoscute atât datorită culorilor lor schimbătoare, dar și datorită legendelor care le descriu:

  • Lacul Bătrânilor (Tiwu Ata Mbupu), situat în punctul vestic al vulcanului, este de obicei albastru;
  • Lacul Băieților și Fetelor  (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) este de culoare verde:
  • Lacul fermecat (Tiwu Ata Polo) care are o culoare roșie ca sângele.

Se pare că lacurile își schimbă în mod constant culoarea. De exemplu, lac negru după câțiva ani devine turcoaz, apoi roșu, apoi verde. Această variabilitate se explică prin prezența în apă a mineralelor dizolvate de natură variată. Reacțiile chimice dintre ele duc la colorarea dinamică, astfel culoarea verde este data de acizi sulfurici și clorhidrici, roșul este rezultatul reacției sulfurii de hidrogen cu fierul, deși în ultimii ani apa lacului roșu s-a întunecat, iar acum a devenit aproape neagră. După cum se poate observa din fotografii, două lacuri sunt situate la o distanță de câțiva metri și totuși adâncimile lor conțin minerale diferite și au culori diferite.

Reprezentanții tribului local Lio povestesc legenda lui Kelimutu. Conform acestei legende, sufletele morților sunt trimise în lacuri. Sufletele bătrânilor trăiesc în lacul roșu, sufletele morților tineri în verde, iar sufletele copiilor în alb. Potrivit unei alte legende, păcătoșii și ucigașii cad în lacul roșu, tinerii cad în verde, iar bătrânii și drepții cad în turcoaz. Europenilor le este greu să înțeleagă filozofia tribului Lio, care chiar susțin că schimbarea de culoare indică faptul că spiritele care trăiesc în lacuri sunt furioase.

Locuitorii din Flores cred că sufletele oamenilor morți cad în lacuri. Sufletele bătrânilor care au trăit o viață demnă se duc în lacul care are o culoare calmă și un verde închis profund, el se numește Lacul Starikov. Sufletele tinerilor nevinovați merg la un lac cu o culoare captivantă, turcoaz strălucitor, care se numește Lacul Tinerilor, în timp ce sufletele răufăcătorilor se duc în lacul  maro închis numit Lacul Sufletelor Răului. Lacul Tinerilor și Lacul Sufletelor Răului au un perete comun de cratere, care simbolizează linia fină dintre inocență și rău. Lacul Starikov este oarecum îndepărtat și simbolizează înțelepciunea care vine odată cu vârsta. Localnicii susțin că dacă cei vii vor mânia sufletele morților, atunci lacurile își vor schimba culoarea. Cel mai des, Lacul Tinerilor își schimbă culoarea, iar în ultimii douăzeci și cinci de ani, lacul și-a schimbat culoarea de douăsprezece ori.

Desigur, oamenii de știință au propria lor explicație pentru fenomenul Kelimutu, aceștia susțin că lacul este bogat în minerale speciale care își schimbă culoarea în funcție de condițiile naturale și de activitatea subterană. Dar, locuitorii din Flores sunt încă înclinați să respecte punctul lor de vedere și majoritatea călătorilor care ajung aici împărtășesc credințele locuitorilor. Aici, într-adevăr, există o atmosferă mistică specială și un sentiment de liniște și pace absolută, care te face să cobori vocea, să încetinești și să te gândești la cele veșnice.

Vulcanul Kelimutu are o înălțime de 1639 de metri și este inclus în „Inelul de foc” al vulcanilor care înconjoară Oceanul Pacific.

Sursa hotfishing.ru