Lacul Baikal, cea mai mare rezervă de apă potabilă a planetei, e în pericol

Specialiştii trebuie să găsească soluţii, pentru că 27.000 de oameni riscă să rămână complet fără apă. Rezerva cea mai mare de apă potabilă a planetei - Lacul Baikal - a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani.

Autorităţile din Irkustk şi Buryatia intenţionează să instituie starea de urgenţă din cauza nivelului extrem de scăzut al Lacului Baikal. 40 de centimetri mai puţin, numai într-un sezon, este enorm - spun oamenii de ştiinţă, care încearcă să găsească o explicaţie.

Localităţile situate pe malul Lacului Baikal riscă să rămână fără apă. Râurile la vărsare s-au înnămolit, apa în puţuri a secat, chiar şi anumite specii de peşti încep să dispară.

Lacul Baikal este alimentat cu apă din 491 de râuri însă cel mai mare debit, peste 50 la sută, este asigurat de fluviul Selenga.

Oamenii de ştiinţă recunosc că 2014 a fost un an secetos, cu precipitaţii extrem de rare. Organizaţiile ecologiste trag şi ele un semnal de alarmă şi sugerează că principala cauză o reprezintă îndiguirea râurilor pentru nevoile hidrocentralelor.