Industria apei sub asediul secetei

Seceta poate fi următoarea problemă majoră a omenirii și nu există un vaccin pentru această pandemie, spun oficialii ONU, care cer măsuri urgente în privința gestionării apei şi terenurilor. Secretarul executiv al Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD) a declarat că jumătate din populaţia lumii se va confrunta cu o lipsă gravă a apei în viitorii opt ani.

În următoarele patru săptămâni, un val de caniculă va lovi România, în condițiile în care deja sunt regiuni, precum Moldova, unde e declarată secetă pedologică severă. Temperaturile mari vor duce la creșterea necesarului de apă, îndeosebi în mediul rural, iar consumul exagerat va pune imense presiuni atât pe rezervele naturale, cât și pe resursele operatorilor.

Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi e o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale - băut, gătit, spălat.

De asemenea, menținerea rezervelor de apă și a unei presiuni adecvate în rețea sunt necesare și pentru protecția împotriva incendiilor, mult mai frecvente în aceste circumstanțe. Facem un apel insistent pentru un consum rațional, în special în timpul orelor de vârf, pe perioada de secetă. Doar astfel, apa va fi acolo când vom avea nevoie de ea.

 

Dr. Ing. Ilie Vlaicu
Președinte Asociația Română a Apei

 

Sursa ara.ro