Groenlanda se topește masiv din cauza valului de căldură din emisfera nordică

Stratul de gheață din Groenlanda a cunoscut un „eveniment de topire masivă” în timpul ultimei perioade caniculare în care s-au înregistrat temperaturi mai mari cu 10 grade Celsius peste normele sezoniere, potrivit cercetătorilor danezi.

În ultima perioadă stratul de gheață care acoperă vastul teritoriu din Arctica s-a topit cu aproximativ 8 miliarde de tone metrice pe zi, de două ori rata medie normală din timpul verii, au raportat cercetătorii danezi.

Institutul Meteorologic din Danemarca a raportat temperaturi de peste 20 de grade Celsius (68 Fahrenheit) în nordul Groenlandei, de peste două ori temperatura medie normală de vară.

Totodată,  pe aeroportul Nerlerit Inaat din nord-estul teritoriului s-au înregistrat 23,4 grade, cea mai mare temperatură înregistrată acolo de la începutul măsurătorilor.

Pe fondul valului de căldură care a afectat cea mai mare parte a Groenlandei, site-ul Polar Portal (deținut de cercetătorii danezi) a raportat un „eveniment de topire masivă” care implică suficientă apă „pentru a acoperi Florida cu cinci centimetri de apă”.

Groenlanda, o resursă importantă de apă dulce

Cea mai mare topire a stratului de gheață din Groenlanda s-a înregistrat în vara anului 2019. Evenimentul din acest an este însă mult mai mare.

Calota din Groenlanda este a doua cea mai mare rezervă de apă dulce de pe planetă, cu aproape 1,8 milioane de kilometri pătrați, a doua după Antarctica.

Topirea gheții a început în 1990 și s-a accelerat din 2000. Cercetătorii danezi afirmă că pierderea din ultimii ani a stratului de gheață al Groenlandei este de aproximativ patru ori mai mare decât înainte de 2000.

Un studiu european publicat în decembrie 2020, citat de Science Alert, a indicat că nivelul oceanelor va crește cu între 10 și 18 centimetri până în 2100 – sau cu 60 la sută mai repede decât se estimase anterior – într-un ritm în care se topește acum stratul de gheață din Groenlanda.

Dacă întreaga gheață din Groenlanda s-ar topi complet, nivelul oceanelor ar crește cu șase până la șapte metri.

Având în vedere faptul că vara din Groenlanda a avut un început relativ răcoros, cu ninsoare și ploi, restrângerea stratului de gheață din 2021 rămâne în cadrul normei istorice, potrivit cercetătorilor danezi.

Sursa descopera.ro