Despre sistemul de canalizare-epurare a apelor uzate

Cantitatea normală a apelor uzate combinată cu cea a ploilor abundente din ultima perioadă, atât în ​​zonele urbane, cât și în zonele suburbane, fac ca infrastructura din mai multe localități să nu poată face față volumului masiv de apă provenit din scurgerile cu precipitații abundente. Mai mult, după fiecare ploaie mai puternică, apa pluvială aduce în stațiile de epurare a apei uzate, toate gunoaiele aruncate pe stradă și în canalizare.

În municipiul Baia Mare sistemul de canalizare este de tip mixt: sistem unitar circa 80% și sistem divizor 20%. Aceste sisteme direcționează atât scurgerea apelor pluviale, cât și canalizarea către stația de epurare. Dar, atunci când precipitațiile și scurgerile sunt prea multe pentru ca sistemul să poată gestiona, excesul de ape uzate este revărsat prin gurile de aerisire ale canalelor.

Din cauza debitului mare de ape pluviale, pot fi  transportate prin sistemul de canalizare către stația de epurare, cantități mari de deșeuri textile, PET-uri, lemne, polistiren, frunze, nisip și pamânt, care sunt aruncate de către locuitori în sistemul de canalizare al orașului, existând riscul blocării acesteia și apariției inundațiilor pe anumite porțiuni de drum sau la subsolul imobilelor. Sănătatea noastră și a copiilor noștri poate fi pusă în pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infecții. A beneficia de  canalizare este un lucru normal, dar și VITAL. De aceea, utilizarea incorectă a acesteia, atrage după sine grave probleme pentru societate, iar  înfundarea sistemului cu deșeuri care nu au cum să fie transportate de sistem către stația de epurare a orașului duc la disconfortul utilizatorilor și al operatorului de apă și canal S.C.VITAL S.A.

De aceea este EXTREM DE IMPORTANT să acordăm o mai mare atenție la ceea ce aruncăm în canalizare.

Stația de epurare a municipiului Baia Mare este o stație mecano-biologică (tratarea biologică avansată a azotului şi carbonului, precum şi tratarea chimică a fosforului), fiind proiectată pentru o capacitate de 163.300 l.e. și asigură epurarea apelor uzate colectate din aglomerarea Baia Mare.

Debitele caracteristice ale stației de epurare sunt:

- Qzi med = 909 l/s;

- Qzi max (treapta mecanică) = 2832 l/s;

- Qzi max (treapta primară) = 1448 l/s;

- Qzi max (treapta biologică) = 662 l/s. – capacitate calculata pentru 104.500 l.e.

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă reamintim că dispeceratul S.C. VITAL S.A. este disponibil 24/7, la numerele de telefon  0262/215150, *1, *2 și 0362/401052, 3, 0372752661 pentru orice sesizare legată de serviciile furnizate/prestate de societatea VITAL S.A.