Criza de apă din Chennai: rezervoarele orașului se usucă

Orașul Chennai din sudul Indiei (fostul Madras) este în criză după ce cele patru rezervoare principale de apă au fost complet uscate.

Lipsa acută de apă a forțat orașul să se lupte pentru soluții urgente, inclusiv forarea de foraje noi.

Locuitorii au trebuit să stea în linie timp de ore pentru a obține apă de la rezervoare guvernamentale, iar restaurantele s-au închis din cauza lipsei de apă.

"Numai ploaia poate salva Chennai de această situație", a declarat un oficial BBC Tamil.

Orașul este, potrivit recensământului din 2011, al șaselea cel mai mare din India, și este afectat de câteva săptămâni de criza de apă. Pe măsură ce rezervoarele au început să se usuce, multe hoteluri și restaurante se închideau temporar. Metroul din Chennai a oprit stațiile de aer condiționat, în timp ce birourile au cerut personalului să lucreze de acasă, în încercarea de a conserva apa.

Situația a determinat, de asemenea, declanșarea de ciocniri între locuitori. Săptămâna trecută, poliția a arestat un om pentru că a înjunghiat vecinul în timpul unei lupte împotriva împărțirii apei în vecinătate.

Funcționarii încearcă să găsească surse alternative de apă, iar departamentul de apă al orașului începe să identifice și să extragă apă din cariere. Dar, cea mai mare atenție este îndreptată către rezervoarele uscate și nivelele scăzute de apă subterană. Unul dintre activiștii sociali a declarat că "am avut ani secetoși, dar apa subterană a fost mereu salvatorul nostru". Criza apei a însemnat de asemenea ca cea mai mare parte a orașului a trebuit să depindă exclusiv de departamentul de apă din Chennai, care a distribuit apă prin camioane guvernamentale din cartiere.

 

Sursa bbc.com