Campania lunii - IULIE FĂRĂ PLASTIC

Plasticul este primul produs pe care oamenii îl folosesc în viața de zi cu zi, în ciuda faptului că acesta este foarte dăunător pentru mediu. IULIE FĂRĂ PLASTIC este o sărbătoare dedicată informării oamenilor despre pericolele pe care le cauzează folosirea plasticului, și îi provoacă totodată să evite utilizarea acestuia timp de o lună.

IULIE FĂRĂ PLASTIC are ca scop încurajarea oamenilor să fie mai atenți la utilizarea diverselor produse din plastic.

Cei care doresc să se alăture acestei campanii o pot face prin simpla evitare a produselor din plastic pe toată perioada lunii iulie:

  • evitați plasticul de unică folosință, cum ar fi paie, sticle de apă și pungi, produse ambalate în plastic;
  • utilizați produse reutilizabile, cum ar fi borcane de sticlă, ustensile metalice;
  • folosiți cutii pentru alimente din metal și evitați alimentele procesate;

Vești bune în acest sens vin și din partea Uniunii Europene (UE) care ne reamintește că începând cu data de 3 iulie, nu vor mai fi comercializate articole din plastic de unică folosință. Interdicția a fost propusă în 2018 și a fost decisă în 2019. Cunoscută drept Directiva privind materialele plastice de unică folosință, interdicția se referă la unele articole din plastic de unică folosință și promovează alternative durabile. Inițiativa face parte din proiectul „Zero Waste Europe”.

Produsele din plastic care trebuie interzise în temeiul directivei includ:

  • tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare de urechi); farfurii;
  • paie pentru băuturi; agitatoare pentru băuturi; bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloanele;
  • recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat utilizate pentru ambalarea produselor alimentare;
  • recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile acestora.

Directiva stabilește o țintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o țintă provizorie de 77 % până în 2025). Aceste sticle ar trebui să conțină cel puțin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor până în 2025 (pentru sticlele PET) și 30% până în 2030 (pentru toate sticlele). Anumite produse din plastic de unică folosință introduse pe piață trebuie să poarte un marcaj vizibil aplicat pe ambalajul lor sau pe produsul în sine. Aceste etichete ar trebui să informeze consumatorii despre opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau ce tip de eliminare a deșeurilor trebuie evitată pentru produs; prezența materialelor plastice în produs, precum și despre impactul negativ asupra mediului. De menționat că această Directivă include principiul „poluatorul plătește”. Producătorii vor trebui să acopere costurile pentru curățarea gestionării deșeurilor, colectarea de date și de sensibilizare.

Vă recomandăm ca în zilele călduroase de vară să utilizați cu încrederea apa potabilă de la cișmelele stradale ale societății VITAL S.A și să renunțați pe cât posibil la consumarea lichidelor din recipiente de plastic.