Apele uzate - călătoria Chennai către securitatea apei

Chennai, un oraș de pe coasta de sud-est a Indiei și capitala statului Tamil Nadu, are una dintre economiile urbane cu cea mai rapidă creștere din India. Regiunea este centrul auto al națiunii și găzduiește mai multe alte industrii de producție, de la petrochimie la hardware electronic, textile și îmbrăcăminte. Urbanizarea și creșterea economică, din ultimele două decenii, au contribuit la creșterea populației din Chennai de 1,5 ori, făcându-l al patrulea oraș ca mărime din India, cu peste 10 milioane de locuitori. Prin urmare cererea de apă în oraș a crescut cu peste 50% în ultimii zece ani din cauza dezvoltării industriale, a populației în creștere și a nevoilor mai mari pe cap de locuitor declanșate de creșterea economică și de stilul de viață.

În ultimele două decenii, Chennai s-a confruntat și cu modele meteorologice extreme: inundații în 2005, 2010 și 2015, terminate de secete în 2003-2004 și 2016-2018. Și din moment ce orașul depinde în întregime de ploi pentru a-și reîncărca resursele de apă, eșecurile musonice duc la deficitul acut de apă. În 2019, orașul a ajuns la „Ziua Zero” sau ziua în care rezervoarele s-au uscat și nu a mai rămas apă.

Pentru a se proteja împotriva capriciilor naturii și pentru a construi rezistența la schimbările climatice, dar și pentru a crește disponibilitatea apei, Consiliul Metropolitan de Aprovizionare cu Apă și Canalizare din Chennai (CMWSSB) lucrează la diversificarea aprovizionării cu apă prin desalinizare și reutilizarea apelor uzate. Chennai a impus colectarea apei de ploaie și a devenit primul oraș din India care reutiliza 10% din apele uzate colectate, cu planuri de a atinge o rată de reutilizare de 75%.

Între 2015 și 2019, CMWSSB a înființat două stații de epurare terțiară, dintre care una a fost finanțată prin Programul de dezvoltare urbană durabilă Tamil Nadu, finanțat de Banca Mondială, pentru a furniza ape uzate tratate la înaltă calitate prin intermediul unei rețele industriilor din Chennai și din jurul lor. Această furnizare direcționată către industrii a asigurat disponibilitatea neîntreruptă a apei; și a adus venituri utilității pentru a-și susține operațiunile de tratare a apelor uzate. CMWSSB recuperează, de asemenea, energie din apele uzate în mai mult de jumătate din stațiile sale de tratare a apelor uzate și explorează pentru a vinde majoritatea biosolidelor generate ca gunoi de grajd pentru aplicare pe terenurile agricole.

Împreună cu crearea infrastructurii, CMWSSB ar trebui să se concentreze pe programul de sensibilizare pentru a obține acceptarea publicului pentru eforturile de reutilizare planificate. Când vor fi finalizate, aceste eforturi de reutilizare vor ajuta CMWSSB să adauge aproximativ un sfert din cererea de apă a orașului, să diversifice sursele de alimentare cu apă și să contribuie la construirea rezilienței urbane și a securității apei.

Sursa worldbank.org