Accident ecologic la Ploiești. Reziduuri petroliere refulate din canalizare

Garda de Mediu a dispus un control de urgență după ce o stradă din Ploiești a fost acoperită cu reziduuri petroliere refulate din canalizarea unde deversează o rafinărie din zonă, apele uzate. În consecință, rafinăria a fost amendată cu "100.000 lei,  pentru lipsa notificării în termen a poluării accidentale."

De asemenea, o altă sacțiune în valoare de 100.000 lei a fost dată "pentru nerealizarea măsurii stabilite, printr-o notă de constatare anterioară, ca rafinăria să își asume un plan de intervenție eficient, prin care să evite apariția poluărilor accidentale."

Garda de Mediu a mai dispus luarea tuturor măsurilor pentru evitarea prejudiciilor asupra mediului, evaluarea zonelor riverane pentru a se stabili  factorii de mediu afectați, îndepărtarea reziduurilor petroliere din zonele afectate și aducerea factorilor de mediu la starea inițială.

De asemenea, reprezentanții rafinăriei vor notifica APM Prahova si CJ - GNM Prahova cu privire la situația factorilor de mediu afectați și lucrărilor ce urmează a fi realizate pentru aducerea acestora la starea inițială.

Amintim că strada Poieniței din Ploiești, aflată în apropierea rafinăriei, a fost inundată cu reziduuri petroliere, refulate din canalizare și care au ajuns în curțile oamenilor.

Reacția rafinăriei  după accidentul ecologic de la Ploiești nu au întârziat să apară

După incidentul privind poluarea provocată de refularea canalizării apelor uzate de la rafinărie, reprezentanții companiei au emis un comunicat de presă în care explică amănunțit unde și cum s-a intervenit.

”Precipitațiile masive au mobilizat toate echipele tehnice ale rafinăriei. Condițiile meteorologice extreme survenite în data de 31 mai 2019 au mobilizat întregul personal tehnic și contractor al rafinăriei care a intervenit, alături de autoritățile de urgență, pentru a face față unor precipitații extreme. Aparatele de măsură ale stației de epurare din Corlătești au înregistrat un debit de 2000 de metri cubi pe oră. Rafinăria deține un sistem de canalizare internă. Conform procedurilor de siguranță legate de mediu, apele industriale sunt redirecționate către bazinele de stocare din incinta rafinăriei noastre. În situații în care intervin debite mărite, surplusul de ape este redirecționat, după trecerea prin instalația proprie, prin canalizarea rafinăriei către stația de epurare de la Corlătești. În data de 31 mai, debitele imense au produs următoarea stare de fapt: Instalațiile și bazinele rafinăriei au reținut debitele la capacitate maximă, iar surplusul a fost redirecționat, conform procedurilor care au fost respectate sută la sută, către stația de epurare de la Corlătești. Stația de epurare nu a făcut față debitului imens rămas pe instalație, iar apa a refulat în zona străzii Poieniței din Ploiești.

Specialiștii noștri, împreună cu partenerii contractori, au intervenit astfel:

În data de 31 mai 2019, între orele 19 și 7 dimineața, reprezentanții noștri au intervenit cu cinci echipamente de drenaj cu capacitatea de 20 metri cubi și s-a vidanjat apa industrială provenită din refularea canalizării din toate căminele de pe strada Poieniței din Ploiești și din căminele din zona căii ferate. S-au executat 25 de transporturi cu o cantitate de aproximativ 500 de metri cubi. Totodată, s-a intervenit cu baraje absorbante și saci cu material absorbant. S-au transportat 450 de saci de nisip și s-au efectuat baraje în fața porților locuitorilor de pe strada Poieniței.

În data de 1 iunie 2019, începând cu ora 8 dimineața până la orele 24, reprezentanții rafinăriei au intervenit în fiecare curte afectată și au executat următoarele lucrări:

  • S-a împrăștiat material absorbant în toate zonele afectate, s-a curățat și măturat absorbantul îmbibat, fiind pus în saci. A fost decoperat pământul afectat, fiind îndepărtate plantele și vegetația afectată
  • A fost aplicată o soluție biodegradabilă pentru îndepărtarea produsului rezultat în urma deversărilor
  • Echipele noastre au intervenit cu pompe de presiune pentru a spăla pavajele, soclurile caselor, scările, garajele și mobilierul din curți. De asemenea au fost efectuate operațiuni de curățare a gardurilor și a pereților despărțitori din curți.
  • În zona trecerii cu calea ferată a fost cosită vegetația afectată și s-a împrăștiat material absorbant pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați
  • S-au încărcat toți sacii de material absorbant îmbibat, pământul afectat și nisipul și s-au transportat în vederea eliberării străzii
  • A fost aplicată soluție biodegradabilă pe partea exterioară a gardurilor și porților, pe trotuare și pe bordure
  • Vegetația de lângă garduri și borduri a fost curățată manual

2 iunie 2019

Echipamentele de vidanjare/drenare au fost prezente toată noaptea pe stradă.

3 iunie 2019

La ora 6:30 dimineața a fost spălată ultima casă de pe strada Poieniței, la nr 28. Se asigură în permanență două echipamente de drenaj, personalul fiind prezent la fața locului.

Cantități: Echipajele noastre au preluat peste 500 de tone de apă cu produs vidanjat, s-a decopertat o cantitate aproximativă de 400 de metri pătrați de pământ și gazon, șase tone de pământ afectat au fost transportate, au fost aduși 51 de saci de câte 10 kg de material absorbant și au fost aplicați 120 de litri de soluție biodegradabilă de îndepărtat produs rezidual.

Specialiștii rafinăriei supraveghează permanent zona și sunt pregătiți, în orice moment să intervină, având în vedere condițiile meteorologice specifice codului portocaliu care sunt anunțate, în continuare, în județul Prahova" se mai arată în comunicatul dat de rafinăria în cauză.

Click aici pentru a urmări imagini de la fața locului.

 

Sursa. b1tv.ro , observatorulph.ro