7 aprilie Ziua Mondială a Sănătății 2022 - o planetă sănătoasă aduce beneficii tuturor

Peste 13 milioane de decese în întreaga lume, inclusiv 1,4 milioane în Europa în fiecare an, sunt cauzate de factori de mediu evitabili, estimează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această cifră ia în considerare accelerarea crizei climatice, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea, dar include și poluarea aerului, canalizarea inadecvată și apă curată, expunerea la substanțe chimice și radiații și mediile urbane nesigure.

Planeta noastră, sănătatea noastră

Mediul înconjurător asigură cerințele fundamentale pentru viață: aer și apă curată, hrană sigură și adăpost. Natura este atât originea bolilor infecțioase și transmise prin vectori, cât și sursa medicamentelor, inclusiv a multor antibiotice. Impactul uman asupra mediului crește riscul de apariție a bolilor infecțioase la om, peste 60% dintre acestea provin de la animale, în principal din fauna sălbatică. Unele cercetări au arătat  că activitățile umane precum defrișarea, comerțul și consumul de animale sălbatice și călătoriile internaționale au dus la apariția COVID-19 și au facilitat răspândirea acestuia la nivel global. Planurile de recuperare post-COVID-19 și, în special, planurile de reducere a riscului de epidemii viitoare, trebuie, prin urmare, să meargă mai departe în amonte decât detectarea timpurie și controlul focarelor de boli. De asemenea, trebuie să reducă impactul nostru asupra mediului pentru a reduce riscul la sursă.

Mediile mai sănătoase susțin oamenii mai sănătoși

„Îmbunătățirea mediilor noastre naturale și construite, în care trăim, lucrăm, învățăm și ne jucăm, poate aduce beneficii atât imediate, cât și pe termen lung pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Această Zi Mondială a Sănătății este o oportunitate de a ne gândi cum putem crea orașe și comunități mai sănătoase, cu mai multe spații verzi și albastre care susțin recreerea activă, oferă șansa de a ne relaxa și de a promova sănătatea mintală. Trebuie să reducem dependența de mașini, să îmbunătățim transportul public și să creștem siguranța mersului pe jos și cu bicicleta”, a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, Regional al OMS - Director pentru Europa.

În multe locuri, activitățile economice și de transport reduse, determinate de măsurile de reducere a răspândirii COVID-19, au avut ca rezultat, pe termen scurt, un aer mai curat, emisii reduse de carbon, mai puțin zgomot și o siguranță mai mare pentru bicicliști și pietoni. Aceasta este dovada că puterea este în mâinile noastre de a ne îmbunătăți mediul și că putem reconstrui mai bine,  pe măsură ce ne revenim după pandemie.

Poluarea aerului este cel mai important factor de risc de mediu pentru sănătatea umană. OMS estimează că aproximativ 7 milioane de decese premature în fiecare an se datorează efectelor poluării aerului, iar peste 500 000 dintre aceste decese au loc în Regiunea Europeană a OMS.

Politici, acțiuni locale și internaționale

Putem face atât de multe pentru a ne îmbunătăți mediul și sănătatea, luând măsuri aproape de locul în care trăim și subliniind rolul comisiilor locale de guvernare. De mai bine de 30 de ani, Rețeaua Europeană a Orașelor Sănătoase a OMS și Rețeaua Regiunilor pentru Sănătate au fost pionieri ai schimbării, creând cadre urbane mai sănătoase care susțin bunăstarea oamenilor și comunităților care le folosesc.

Sursa euro.who.int