29 iunie 2022 - Ziua Dunării

Pe 29 iunie a fiecărui an, cele 14 țări din bazinul fluviului Dunărea sărbătoresc împreună unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Dunărea reprezintă o sursă importantă în alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie, pentru peste 80 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul Dunării.

Ziua Dunării generează mai multe evenimente dedicate acestui fluviu numit de Napoleon - „Regele fluviilor europene”.

Austria

Festivitățile dedicate Zilei Dunării 2022 au început pe 13 iunie cu un tur cu barca în inima Parcului Național Donau Auen. Cinci bărci supravegheate de gardienii parcului au oferit tururi pentru 50 de elevi.

Bulgaria

În orașul Nikopol și Baykal, parte a municipiului Dolna Mitropolia, sărbătorile Zilei Dunării au inclus momente educaționale interactive, concerte, concursuri, expoziții, acțiuni de curățare a malurilor Dunării și afluenților săi, dar și o campanie de informare pentru Ziua Dunării.

În orașul Belene: sărbătorile Zilei Dunării vor include un festival cu momente educaționale interactive, reprezentarea țărilor dunărene și obiceiurile tradiționale bulgare și o campanie de informare pentru Ziua Dunării.

Toate sărbătorile Zilei Dunării vor avea loc în fiecare zi între 25 și 30 iunie.

Republica Cehă

Colegii noștri cehi au organizat un eveniment găzduit de Institutul de Cercetare a Apei T. G. Masaryk (TGM WRI). Ziua porților deschise a Institutului a avut loc pe 21 iunie și a fost dedicată în special școlilor și familiilor.

Germania

Vizitatorii din Baden Württemberg sunt invitați de Ziua Dunării la inaugurarea unui proiect special de revitalizare și descoperire a frumoasei zone reproiectată la confluenței râurilor Brigach și Breg,  la izvorul fluviului Dunărea sub deviza: „Confluența Brigach și Breg: Un nou început pentru Dunăre”.

După o perioadă de construcție de doi ani, zona reamenajată a confluenței Brigach și Breg la izvorul Dunării va fi inaugurată și prezentată publicului cu ocazia Zilei Dunării, pe 29 iunie.

Ungaria

Trei evenimente au fost planificate de colegii noștri din Ungaria:

Pe 18 iunie, la Budapesta, a avut loc un eveniment dedicat familiilor la Insula Copiilor sau Hajógyári Sziget.

Pe 23 iunie, orașul Baja, din cadrul Direcției de Apă Valea Dunării de Jos, s-a  alăturat colegilor noștri maghiari pentru o prezentare de carte despre istoria Direcției de Apă Valea Dunării de Jos.

Pe 1 iulie, în orașul Berettyóújfalu, „Sărbătorim Ziua Dunării printre direcțiile de apă cu partenerii români”. Cu această ocazie, așa-numita familie a gospodăririi apei se reunește pentru a sărbători Ziua internațională a Dunării. Evenimentul este organizat de Direcția Generală Gospodărire a Apelor, Direcția Apelor Trans Tisza, în cooperare cu Direcția Română a Apelor Administrația Națională „Apele Romane”. Programul include un concurs de gătit, diverse evenimente sportive și concerte.

 

Moldova

Colegii din Moldova au pregătit un eveniment frumos de două zile pe 25 și 26 iunie în Regiunea Prut de Jos. Activitățile au inclus: un festival popular pentru copii, o prezentare a tradițiilor locale, o degustare de preparate locale și o vizită pentru elevi într-un sit protejat de natură (la confluența Dunării cu Prut Rivera) pentru o lecție deschisă despre climă și biodiversitate.

Serbia

Colegii noștri de la PWMC Vode Vojvodine își păstrează tradiția prin clasica plimbare cu regata de agrement, cu ocazia Zilei Dunării, pe 29 iunie. Acest eveniment este unul dintre cele mai mari evenimente recreaționale de navigație de mai multe zile din Serbia. Prin acest eveniment, organizatorii își propun să promoveze potențialul de navigație al Regiunii Voivodina, precum și turismul nautic și viața în apropierea apei. Regata Vode Vojvodine va naviga de-a lungul canalelor DTD și fluviul Dunărea pe o rută circulară, începând cu ultima săptămână a lunii iunie.

Un alt eveniment de sărbătorire a Zilei Dunării în Serbia va avea loc la Cetatea Ram, în orașul Veliko Gradište, oraș și municipiu situat în districtul Braničevo din estul Serbiei. Evenimentul va oferi vizitatorilor un program tematic axat pe importanța și conservarea fluviului Dunărea și include o plimbare cu barca pe Dunăre.

Slovacia

Printre multe alte acțiuni dedicate Zilei Dunării se numără și turul laboratoarelor Institutului de Cercetare a Apei, unde elevii din clasele primare și profesorii lor au văzut filme cu tematică de mediu, au descoperit laboratoarele hidraulice și multe altele.

Din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km, fiind al doilea fluviu ca lungime din Europa și traversează Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

România

Administrația Națională „Apele Române”, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, derulează în prezent, cu sprijinul Băncii Mondiale, proiectul Rofloods, ce are ca scop implementarea ciclului 2 al Directivei de Inundații CE/60/2007 și realizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații care include și analiza sectorul românesc al fluviului Dunărea. Aceste documente strategice vor fi finalizate în primăvara anului viitor.

Totodată, România deține în acest an, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, președinția Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Prin acest statut, poziția României în bazinul Dunării devine una extrem de importantă.

Sursa danubeday.org

            rowater.ro