10 țări cu cele mai curate ape din lume

Pe Pământ există mai multe țări care sunt extrem de conștiente de calitatea resurselor lor de apă.

Poluarea și neglijarea permanentă a surselor de apă duc adesea la un dezastru natural. Cu toate acestea, pe Pământ există țări pentru care calitatea surselor de apă nu este neglijată.

Iată o listă cu 10 țări care pot fi mândre că au printre cele mai curate ape de pe planetă.

1. Chile

Știați că cea mai curată apă din lume se află în Puerto Williams, Chile?

Acest lucru a fost descoperit recent de oamenii de știință de la universitățile din Texas și Chile. Ei au colaborat la cercetarea calității resurselor de apă din lume. Potrivit directorului Programului de conservare a bioculturii arctice, "apa și aerul din această zonă sunt incredibil de curate. Este un ecosistem care exista pe planetă înainte de revoluția industrială mondială".

În mod similar, apă curată se găsește și în Torres del Paine, puțin mai la nord de Puerto Williams.

2. Canada

Canada deține, de asemenea, una dintre cele mai curate surse de apă din lume. Mai exact, în orașul Springwater de lângă Toronto. Apa din izvoarele din Canada este atât de curată încât conține de cinci ori mai puțin plumb decât ghețarii înghețați din Arctica.

Oamenii de știință cred că acest lucru poate fi realizat prin ecosistemul montan unic din jurul orașului, care face ca apa decontaminată să curgă prin mai multe straturi de sol, argilă și nisip.

3. Danemarca

Danemarca, ca una dintre primele țări ale lumii, a înființat un minister al mediului în parlamentul său în 1971. În anii șaizeci ai secolului al XX-lea, poluarea resurselor de apă ale țării și a portului din apropierea capitalei Copenhaga au atins valori alarmante de o asemenea amploare încât guvernul a acționat rapid. Au trecut 40 de ani de atunci și Danemarca a devenit o țară care, în domeniul gestionării și durabilității deșeurilor de apă, își transferă cunoștințele în alte țări din întreaga lume.

În Danemarca, regulile pentru tratarea apelor uzate industriale sunt strict respectate, iar guvernul este, de asemenea, implicat în mare măsură în tratarea apelor uzate.

4. Singapore

Spre deosebire de țările vecine, resursa de apă din Singapore a menținut un standard ridicat de mult timp. "Orașul Singapore are una dintre cele mai bune surse de apă potabilă din lume", a raportat Agenția Națională a Apei din Singapore pe site-ul său web.

Rezidenții din Singapore fierb de obicei apă înainte de a bea, dar nu din cauza bacteriilor, ei cred pur și simplu că apa fiartă are un gust mai bun.

5. Suedia

Faptul că apa este cu adevărat bună în Suedia este dovedit și de certificatul internațional ISO de calitate a apei, care a fost acordat orașului Stockholm în 2017. Mulți suedezi cred că cumpărarea de apă într-o sticlă de plastic este pur și simplu o risipă de bani. Suedia, pentru a asigura apa necesară locuitorilor săi,  folosește surse de apă din peste 95.700 de lacuri și pâraie subterane.

6. Austria

Apă curată și accesibilitate 100% pentru toți locuitorii - pentru acest lucru este faimoasă Austria. Țara a încheiat chiar așa-numitul Pact austriac pentru apă, prin care se angajează să monitorizeze calitatea apelor de suprafață și subterane, impactul activității umane asupra acestor fluxuri și modul de prevenire a deteriorării ecosistemului acvatic din țară.

În clasamentul indicelui mondial de performanță de mediu, Austria se află pe unul dintre primele locuri.

7. Islanda

Pe lângă peisajul natural uimitor, vremea imprevizibilă și una dintre cele mai tolerante culturi din lume, Islandei oferă și una dintre cele mai curate surse de apă potabilă din Europa.

Islandezii sunt atât de mândri de apa lor încât o recomandă turiștilor să o bea direct din lacuri. Debitele de apă sunt deosebit de clare datorită straturilor de sedimente vulcanice prin care apa se revarsă la suprafață perfect filtrată., astfel încât nu necesită tratamente chimice suplimentare care sunt frecvente în alte țări ale lumii.

8. Germania

Apa potabilă din Germania este unul dintre cele mai sigure și inspectate produse alimentare din țară. Din motive de neînțeles, însă, consumul de apă a scăzut în ultimele decenii. Și asta în detrimentul apei îmbuteliate din supermarketuri.

Se estimează că consumul de apă a scăzut de la 145 de litri în 1990 la 121 de litri pe locuitor pe zi în 2010.

9. Groenlanda

Una dintre cele mai curate surse de apă potabilă de pe planeta noastră se află în Groenlanda. Mai exact, provine dintr-un strat de zăpadă care nu se topește niciodată, care acoperă 80% din întreaga zonă a celei mai mari insule de pe Pământ.

Paradoxul este că locuitorii Groenlandei folosesc în principal apă procesată din lacuri și râuri locale, asta în timp ce apele uzate sunt reglementate foarte strict. Pentru deversarea lor  în mare sau în alt curs de apă, întreprinderile trebuie să aibă un permis special eliberat de guvern. Acest permis reglementează cantitatea de deșeuri deversate și compoziția acestora, apele uzate fiind evacuate numai în condiții stricte de timp.

10. Elveția

Cel mai nou sondaj UNESCO din lume a plasat Elveția pe locul 16 în ceea ce privește calitatea gestionării apei și protecția resurselor de apă împotriva poluării industriale.

Știați că, de exemplu, din 1986, utilizarea fosfaților a fost total interzisă în țară?

Elvețienii au fost nevoiți  să se ocupe de deșeurile provenite din producția de produse farmaceutice, care este unul dintre principalii piloni industriali ai țării. Cu toate acestea, reglementările stricte și-au adus rezultatele în Elveția abia în ultimii ani. Azi, apa este sigură de băut direct de la sursă, fără ca locuitorii să își facă griji cu privire la propria sănătate.