10 Mai 2021 - Ziua Oceanului Mamă

Apa este esențială pentru viața omului. De fapt, este esențial pentru toate formele de viață cunoscute omenirii în general, deoarece nu există specii cunoscute care să poată supraviețui fără ea.

Deși biologii marini nu știu cât de multe tipuri de creaturi locuiesc în cele 5 oceane ale planetei noastre, se estimează că aproximativ un sfert din toate speciile Pământului există. Ca să nu mai vorbim de cât de importante sunt oceanele pentru civilizația noastră - de mii de ani, înfruntarea apelor lor a fost una dintre cele mai curajoase fapte pe care o ființă umană le-ar putea realiza, una care a dus adesea la descoperiri uimitoare și la creșterea generală a cunoștințelor noastre despre planeta pe care o locuim.

Din toate aceste motive și multe altele, Ziua Oceanului Mamă este o sărbătoare demult a oceanelor noastre, cu toată măreția și pericolul lor.

Istoria Zilei Oceanului Mamă

Ziua Oceanului Mamă este relativ o sărbătoare nouă, întrucât a fost introdusă pentru prima dată în 2013. Este un concept gândit de South Florida Kayak Fishing Club care a cerut atunci aprobarea orașului Miami pentru a declara această zi oficială. Ideea este de a avea o zi când să putem sărbători frumusețea și minunea oceanului și nu este o surpriză faptul că locuitorii din Florida au fost cei care au venit cu această idee, deoarece Florida este renumită pentru plajele de nisip alb deosebit de superbe și ape limpezi, acvamarine.

De ce este oceanul atât de important?
Oceanul nu este doar acolo pentru a înota și a ne bucura de apă. Există cinci oceane care alcătuiesc planeta noastră - Antarctica sau Oceanul Sudic, precum și Oceanele Arctic, Indian, Pacific și Atlantic. Știați că aceste cinci oceane acoperă aproximativ 70% din Pământ? Mai mult, știați că oceanul este responsabil pentru producerea a mai mult de jumătate din oxigenul mondial? Dacă acest lucru nu era suficient, mai adăugați și faptul ca el absoarbe, de asemenea, de 50 de ori mai mult dioxid de carbon în comparație cu atmosfera noastră.
Oceanul ajută și la reglarea climatului Pământului, suprafața sa fiind capabilă să transporte căldura de la ecuator la polul sud și nord. Acest lucru poate reglementa modelele meteo, precum și clima. Și, desigur, nu putem menționa oceanul fără să vorbim despre viață, vietățile care îl numesc acasă - de la țestoasele marine din Pacific până la lamantinii din Oceanul Atlantic.
Fapte fascinante despre oceanele noastre
Oceanul este un loc cu adevărat fascinant. Pentru a ilustra acest lucru, am reunit o colecție de fapte interesante și surprinzătoare despre ocean ...
• Încă cunoaștem doar o fracțiune din speciile marine ale oceanelor noastre. În prezent există 240.470 de specii acceptate în conformitate cu Registrul mondial al speciilor marine. Cu toate acestea, se crede că aceasta este doar o porțiune foarte mică din speciile care există.
• Există mai multe artefacte istorice sub ocean decât în ​​muzeele din întreaga lume. De fapt, există în jur de 1.000 de naufragii chiar lângă Florida Keys! Au existat mai multe muzee subacvatice care au fost create de-a lungul anilor. Aceasta include Hristosul Abisului, care este o statuie de bronz scufundată în Marea Mediterană.
• Cel mai lung lanț de munți este practic în întregime sub ocean. Aceasta este cunoscută sub numele de Mid-Ocean Ridge. Se întinde pe o distanță de 65.000 km. se crede că creasta Mid-Ocean este mai puțin explorată decât suprafața lui Marte sau Venus.
• Mai puțin de cinci la sută din oceanele de pe planetă au fost explorate. Da, ne cunoaștem oceanele din ce în ce mai mult, totuși există încă multe lucruri care nu au fost descoperite.
• Știați că majoritatea vieții pe Pământ este acvatică? S-ar putea să nu fie un șoc atunci când ne gândim la faptul că o mare parte din suprafața Pământului este sub apă. Cu toate acestea, este încă incredibil să ne gândim că 94 la sută din speciile noastre vii există în ocean!
Cum să sărbătorim Ziua Oceanului Mamă
Există multe lucruri pe care oamenii le pot face în Ziua Oceanului Mamă, ceea ce este important este să omagiezi această forță incredibilă a naturii și să te bucuri din plin de ceea ce are de oferit. Fie că este vorba de o barcă sau de o placă de surf, puteți să va bucurați de valurile oceanului, în plus snorkelingul și scufundările sunt ambele moduri de neuitat de a cunoaște mai bine oceanul aruncând o privire asupra unora dintre plante, pești și alte creaturi care trăiesc în el. Dacă preferați să stați pe uscat, la un picnic pe plajă bucurându-vă de sunetul calm și liniștitor al valurilor puteți descoperi modalitatea perfectă de a aprecia oceanul. Și pentru cei care doresc să sărbătorească ziua din confortul propriei case, pregătirea unei mese cu pește și crustacee, ar putea fi o modalitate delicioasă de a nu lăsa această zi nemarcată.

La mulți ani oceanelor!