10 februarie Ziua Națională a Umbrelei

Toată lumea este familiarizată cu umbrelele, ele sunt prezente indiferent dacă trăiești în cel mai cald sau în cel mai rece loc de pe pământ. Ele sunt folosite pentru a ține ploaia departe într-o zi ploioasă sau pentru a vă proteja de arsurile solare. Fiind atât de utilă și atât de prezentă peste tot, de ce să nu existe o sărbătoare pentru a onora acest obiect mereu util, la modă și esențial -  10 februarie Ziua Națională a Umbrelei.

La urma urmei, aceasta este o invenție care merită sărbătorită cu siguranță!

Când plouă o umbrelă ne ajută să nu ne udăm. Este o invenție simplă, dar pe care ne bazăm cu toții din când în când. Desigur, există și umbrele care ne ajută să ne ferim și de soare. Când sunteți la plajă, o umbrelă poate face diferența dintre a avea o experiență plăcută, confortabilă și a merge acasă arătând ca un homar! Deci, cu siguranță avem multe motive pentru care să fim recunoscători când vine vorba de această creație inteligentă.

Cea mai veche umbrelă înregistrată a apărut în anul 21 d.Hr., în China antică. Deși pentru a fi corecți, aceasta a fost într-adevăr doar prima umbrelă pliabilă înregistrată, însă în mormântul lui Qin Shihuang s-a dezvăluit o trăsură, înconjurată de o armată de teracotă, care avea atașată o umbrelă deschisă permanent, datând din 210 î.Hr. Umbrele au fost găsite și în Ninive, Persepolis, Egiptul Antic și Grecia, pentru a numi doar câteva locații, însă putem spune că umbrela are o istorie lungă și nobilă.

Popularitatea umbrelei s-a extins dincolo de utilitatea ei pentru a ne proteja de soare și ploaie, s-au făcut eforturi deosebite pentru a transforma aceste dispozitive simple în opere de artă rafinate, unele dintre ele fiind chiar din dantelă sau hârtie bogat decorată și au fost purtate de către cei mai influenți și frumoși oameni din lume.

Un nou trend în ceea ce privește acest obiect, îl reprezintă decorarea străzilor. Moda umbrelelor colorate a cuprins întreaga lume, după ce, în 2014, un orășel din Portugalia, a suspendat mai multe umbrele deasupra străzilor. Turismul s-a dublat în zonă după această inițiativă. Sute de orașe din lume, dar și din România, au copiat exemplul portughezilor  și au creat adevărate jocuri de culori pe străzi, care încântă publicul.

La noi în țară umbrelele au ”îmbrăcat” unele dintre cele mai circulate străzi din marile orașe.

  • La Timișoara, în centrul orașului strada Alba Iulia este acoperită cu nu mai putin de 700 de umbrele colorate în cadrul proiectului ” Colorează Orașul – Umbrele pe cer ”.
  • În Hunedoara pe strada Grădinilor angajații primăriei municipiului au montat pe toată lungimea străzii o mulțime de umbrele colorate.
  • Pasajul Victoriei din București este decorat cu sute de umbrele colorate ce atrag turiștii în zonă.