Ultimele noutati

25 Aug 2020 Printează

Rezervele viitoare de apă ale Angliei în real pericol

Unele părți ale Angliei vor rămâne fără apă în următorii 20 de ani, dacă nu se iau „măsuri urgente”. Acesta este punctul de vedere al Comitetului pentru Conturi Publice (PAC) într-un raport privind starea aprovizionării cu apă. Acesta solicită guvernului să preseze companiile de apă să-şi gestioneze pierderile mai eficient. De asemenea, PAC dorește instituirea obligatorie a etichetelor de eficiență pentru produsele casnice precum mașinile de spălat și mașinile de spălat vase.

Guvernul a răspuns spunând că a inițiat deja un program de îmbunătățire a performanței în industria apei, în timp ce  PAC îi acuză pe miniștri și autoritățile de reglementare că au adoptat o abordare „prea generală” pentru îmbunătățirea infrastructurii. În raportul lor, parlamentarii spun că Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a arătat o „lipsă de inițiativă” în această privință. „Defra nu a reușit să conducă, iar companiile de apă nu au reușit să acționeze”, a declarat MP Hillier, președintele comitetului. „Ne uităm acum la departament pentru a intensifica, pentru a compensa timpul pierdut și vedem că luăm măsuri înainte să fie prea târziu”.

Potrivit raportului, oamenii din Anglia și Țara Galilor folosesc aproximativ 14 miliarde de litri de apă pe zi  plus o cincime din aceasta, care este irosită datorită infrastructurii necorespunzătoare.

Acesta solicită ca companiile de apă, care au fost privatizate în 1989, să fie clasificate în funcție de performanțele lor și un „mesaj național coordonat” pentru a încuraja oamenii să nu risipească apa.

Deputații au declarat că fiecare produs intern vândut în Marea Britanie care folosește apă, precum mașinile de spălat și mașinile de spălat vase, ar trebui să aibă o etichetă pentru a arăta cât de eficient a fost. De asemenea, atunci când construiește locuințe noi, guvernul ar trebui să facă o prioritate din eficiența apei ca eficiența energetică și încălzirea cu emisii reduse de carbon.

Anul trecut, directorul executiv al Agenției de Mediu (EA), Sir James Bevan, a declarat că în următoarele două decenii, Marea Britanie se va confrunta cu un deficit ridicat de apă. Acum este momentul, iar  „dacă nu luăm măsuri pentru a schimba lucrurile, nu vom avea suficientă apă pentru a ne satisface nevoile”.

Vremea fără precedent de uscată și însorită din luna mai, însoțită de blocarea Covid-19, a dus la o cerere record de apă.

Potrivit asociației comerciale, Water UK, cererea medie a crescut cu 20%. Yorkshire Water a avertizat că nivelul rezervorului său este mai mic decât în ​​mod normal, iar alte companii au cerut clienților să limiteze udarea gazonului și spălarea mașinilor.

PAC a declarat că campania de anul trecut „Love Water” a avut un impact redus, mai ales pentru că nu a existat finanțare centrală și niciuna dintre companiile de apă nu s-a asigurat încă.

Ca răspuns la raport, Defra s-a referit la Cadrul său național pentru resursele de apă, lansat în martie. Acesta a spus: „Aducem deja o abordare mai dură a performanțelor slabe și a risipei din industria apei, găsind în același timp modalități de creștere a ofertei”.

Acesta a îndemnat oamenii să fie „atenți la utilizarea apei”. Vanessa Speight, profesoară de sisteme integrate de apă la Universitatea Sheffield, a declarat pentru BBC News: „Marea Britanie are unele dintre cele mai vechi infrastructuri de apă din lume, iar în timp ce ne-a servit bine, acum este timpul să privim spre viitor în această direcție cu mai multe investiții în infrastructură, care vor aborda scurgerile, precum și fiabilitatea și problemele legate de calitatea apei.

„Atingerea obiectivelor de eficiență a apei dorite va necesita o revizuire holistică a investițiilor în infrastructură, a reglementărilor în domeniul construcțiilor și a practicilor conexe.”

Oamenii din anumite părți ale Regatului Unit, în special din sud-estul acestora, au la dispoziție mai puțină apă decât cele din țări precum Maroc, potrivit mai multor companii de apă din regiune.

Companiile de apă care s-ar confrunta cu cea mai acută presiune a cererii - dacă ar exista un an foarte uscat - sunt: ​​

  • Thames Water, care furnizează apa pentru 7,98 milioane de oameni
  • Affinity Water care furnizează apa la 3,2 milioane de oameni
  • Southern Water care furnizează apa la peste 2,5 mii de oameni

Din informațiile furnizate de aceste companii către BBC, toate au trecut deja așa-numitele „ghiare ale morții”. Aceasta înseamnă că au rezerve foarte limitate. Așadar, într-o perioadă de precipitații excepțional de scăzute, este posibil să fie nevoie să impună măsuri de urgență. Pe de altă parte, companiile susțin că fac tot ce pot pentru a pregăti pentru aceste perioade.

Din punct de vedere legal, la fiecare cinci ani, trebuie să-și stabilească planurile pentru cum vor face față ofertei și cererii în următorii 25 de ani.

Sursa bbc.com