Apa în lume

20 Mai 2015 Printează

Economisește APA!

Folosirea apei cu responsabilitate acasă, la școală și la birou ajută la protejarea resurselor de apă dulce ale planetei.

Folosește mai puțin!

Câtă apă perfect curată se irosește?

Folosirea apei în mod eficient nu doar că protejează resursele de apă, ci diminuează emisiile de gaze cu efect de seră, pentru că sistemele publice de apă utilizează multă energie pentru a purifica apa şi pentru a o distribui către consumatori.

Cu cât foloseşti mai puţină apă caldă, cu atât se consumă mai puţină energie pentru a încălzi apa, ceea ce reduce emisiile.

Închide robinetul! Nu lăsa apa să curgă în timp ce te razi, te speli pe dinţi sau speli legumele.

Repară robinetele care pricură! Un robinet care picură de 45 de ori pe minut pierde în jur de 1.000 de litri de apă pe lună , echivalentul a 10 băi pe an.

Fă duş în locul unei băi. Asigură-te că tempeatura termostatului este sub 60 de grade.

Instalează capete duş care economisesc apa. Acestea au performanţe comparabile cu un duş obişnuit, consumând doar jumătate din cantitatea de apă (5-7 litri pe minut în loc de 10-18 litri pe minut, o economie de 70.000 de litri în 10 ani).De regulă, atunci când ne spălăm pe dinţi se pierd cele mai mari cantităţi de apă.

Colectează și refolosește!

Colectează apa de ploaie. De ce să îti uzi peluza cu apă potabilă? Fă rost de un butoi în care să strângi apa de ploaie şi apoi foloseşte-o la udatul plantelor.

Strânge apa de la clătit. Poţi refolosi şi apa de la fructele şi legumele spălate sau chiar apa cu care ai spălat farfurii uşor murdare de grăsime şi o poţi refolosi pentru a-ţi uda grădina sau florile din casă.