Apa în lume

02 Mar 2015 Printează

Apa potabilă vieneză – o categorie remarcabilă

Puteţi savura apă de izvor direct de la robinet? În Viena este posibil! Apa vieneză îşi porneşte călătoria din izvoarele Alpilor Austriei Inferioare şi ajunge 36 de ore mai târziu la destinaţie– fără a trece prin sisteme de pompare – şi numai sub un control strict ajunge în capitala Austriei. Viena este oraşul cu cea mai înaltă calitate a vieţii din lume!

Viena poate fi mândră de calitatea apei sale curente. Oraşul este aprovizionat zilnic cu 400 000 de m³ de apă proaspătă de izvor prin două sisteme de distribuţie a apei din izvoare alpine din regiunile Schneeberg, Rax, Schneealpe şi Hochschwab. Un efect secundar pozitiv: Pe drumul ei spre Viena, apa alimentează hidrocentrale electrice, producând astfel 65 kW/h de energie, energia electrică suficientă unui orăşel. Viena este primul oraş din lume care şi-a protejat prin constituţie „aurul alb".

Turnul de apă din cartierul Favoriten este unul din vestigiile perioadei anterioare celui de-al doilea sistem de distribuţie a apei. Astăzi el nu mai este racordat la reţeaua de apă, dar este un edificiu emblematic al stilului „historismului industrial" şi merită în orice caz o vizită.

De jur împrejur se întinde Parcul Acvatic Wasserturm, care, având 15.000 m², este cel mai mare parc acvatic de distracţii din Europa. Peisajul unic al parcului oferă cascade, cursuri de râuri, lacuri, poduri şi pe suprafaţa extinsă o recreaţie pură. O rută a aventurii pe apă simbolizează şi explică drumul apei Vienei din munţi direct la Viena!

Sugestie pentru excursie:

În 1998 a fost inaugurat primul traseu vienez de drumeţie de-a lungul sistemului de distribuţie a apei, care parcurge cele mai frumoase peisaje vieneze. Traseul de drumeţie se află dincolo de porţile Vienei, este accesibil cu mijloacele de transport în comun, de exemplu autobuzul sau trenul şi poate fi parcurs şi pe jos fără prea mare efort.

http://www.wien.info/ro/sightseeing/green-vienna/viennese-water