Apa în lume

29 Nov 2019 Printează

STUDIU - Ghețarii din Elveția s-au micșorat cu 10% în ultimii 5 ani

Gheţarii elveţieni au pierdut o zecime din volumul lor în ultimii cinci ani sub efectul încălzirii climei, un ritm care nu a mai fost observat în ultimii 100 de ani, a avertizat marţi Academia de Ştiinţe Naturale din Elveţia, citată de agenţiile AFP şi DPA.

Măsurătorile efectuate de comisia de experţi în domeniul criosferei asupra a douăzeci de gheţari demonstrează că, în urma mai multor valuri de caniculă din vara anului 2019, topirea acestora a atins ''niveluri record''.

Totuşi, iarna 2018- 2019 a fost caracterizată pe tot teritoriul Elveţiei de o lună ianuarie foarte rece, cu precipitaţii abundente, în special pe versantul nordic al Alpilor. Au căzut cantităţi însemnate de zăpadă, mai ales în estul ţării, unde au fost înregistrate ''cantităţi record''. În aprilie şi mai, au fost consemnate cantităţi de zăpadă cu 20-40% mai mari decât cele obişnuite.

Cu toate acestea, ''în timpul celor două valuri intense de caniculă cu durata de o săptămână, la sfârşitul lunii iunie şi la sfârşitul lunii iulie, masele de zăpadă şi gheaţă, care corespund cu întreg consumul naţional anual de apă potabilă, s-au topit în zona gheţarilor elveţieni în doar cincisprezece zile'', au subliniat experţii.

Topirea a continuat până la începutul lunii septembrie.

În ultimele douăsprezece luni, aproximativ 2% din volumul total al gheţarilor elveţieni au fost pierdute.
În ultimii cinci ani, volumul total pierdut a depăşit 10%. O astfel de pierdere nu a fost observată niciodată în seria de date colectate în ultimii peste 100 de ani.

În estul şi nordul Alpilor, pierderile au fost mai însemnate decât media din ultimul deceniu.

Potrivit unui studiu recent realizat de Şcoala Politehnică Federală din Zürich, aproximativ 4.000 de gheţari alpini, atracţii turistice şi totodată surse de apă pentru milioane de oameni în timpul verii, riscă să se topească cu peste 90% până la sfârşitul secolului în cazul în care nu sunt reduse emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea globală.

În Elveţia, peste 500 de gheţari, majoritatea fără nume, au dispărut de la începutul secolului 20.

 

Sursa Agerpres.ro