Apa în lume

18 Apr 2019 Printează

MUMBAI - Omul și grija față de apă

Aabid Surti este un scriitor şi pictor din India, autorul multor romane, piese, versuri, tablouri, comicsuri. Însă el mai este cunoscut şi prin faptul că conduce organizaţia „Drop Dead Foundation”. La vârsta sa de 81 de ani, domnul Surti face totul pentru ca oamenii să aibă o atitudine grijulie faţă de apă. El ne-a povestit de ce timp de 9 ani, în fiecare duminică, vizitează personal cîteva apartamente din oraşul Mumbai împreună cu un instalator şi repară gratuit robinetele, ce curg.

În general, cel mai mult îmi place să scriu cărţi şi să pictez. Mulţi se interesează – ce m-a determinat să-mi părăsesc culcuşul comod şi să iniţiez un proiect, ce necesită multe eforturi, de ce am decis să vin în casele oamenilor şi să repar robinetele stricate.

Răspunsul la această întrebare se ascunde în copilăria mea, petrecută în cartierele vechi. Pentru a umple o căldare cu apă din robinetul comun, mama mea stătea în fiecare zi în rând, în care trebuia să vii dis-de-dimineaţă şi deseori trebuia să ne batem pentru apă. Îmi amintesc despre aceasta de fiecare dată, cînd văd un robinet defect, şi mi se strînge inima.

Eu am observat că la mulţi prieteni de ai mei în apartamente curg robinetele. Ei spuneau că nici un instalator nu va dori să vină pentru un asemenea fleac. Iar în raioanele sărace din Mumbai lucrurile stau şi mai prost: chemarea unui instalator costă cel puţin 100 de rupii, sumă ce nu şi-o pot permite mulţi.

Odată am citit un articol într-un ziar, în care se explica că dacă din robinet curge o picătură pe secundă, atunci timp de o lună se scurg o mie de litri. Eu mi-am imaginat o mie de sticle de un litru pline cu apă, ce sunt vărsate în canalizare. Eu am înţeles cum trebuie să le explic oamenilor de ce este atît de importantă repararea la timp a robinetelor. Anume atunci a apărut această idee necomercială Drop Dead Foundation, care constă dintr-o singură persoană – eu.

De atunci eu şi echipa mea, ce constă dintr-un instalator şi o voluntară, lucrăm conform unei scheme clare. În fiecare zi de luni, voluntara vizitează clădirea selectată, discută cu responsabilii de gospodăria comunală şi obţine dreptul de a vizita apartamentele. După aceasta, în scară, este plasat un afiș cu sloganul nostru: Save Every Drop or Drop Dead („Păstrează fiecare picătură de apă – salvează-ţi viaţa” - n.r.)

Sâmbăta, noi împărţim prin apartamente foi volante, în care se spune despre scopurile fundației noastre, iar duminică dimineaţa, noi plecăm în vizită şi reparăm robinete, dacă e necesar.

Această activitate mai are şi un farmec prin faptul că oamenii mă percep drept un înger păzitor şi mă întâmpină cu dragoste.

Activitatea cu care mă ocup nu necesită mult timp, de aceea, eu îi chem pe toţi, mai ales pe semenii mei, care au peste 80 de ani, să urmeze exemplul meu, să iasă din spaţiul închis al casei, să uite de vârsta de pensionare şi să-i inspire pe alţii. Eu ştiu că acest lucru e posibil. Un exemplu viu e în faţa voastră.

Înainte de a crea fundaţia în 2007, eu m-am gîndit: de unde voi lua bani? Şi imediat am aflat că mi-a fost decernat un premiu de 100 de mii de rupii (circa 1500 de dolari). Cînd doreşti sincer să faci ceva bun, Universul te susţine. Iar colector de fonduri devine însuşi Dumnezeu. Cum apăreau probleme cu finanţarea, eu imediat obţineam mijloace pe care nici nu le-am cerut. Aşa se întîmplă şi acum.

De fiecare dată, cînd avem nevoie de bani, apare vreo corporaţie şi contul fundaţiei se suplineşte. Anul trecut afacerile noastre erau în impas, noi credeam că vom fi nevoiţi să sistăm activitatea. Şi atunci superstarul filmului indian Amitabh Bachchan m-a invitat în show-ul lui televizat. După aceasta, pe contul fundaţiei s-a abătut un adevărat tsunami de bani. Însuşi Amitabh a donat 1,1 milioane de rupii (peste 16 000 de dolari). Desigur, ne susţin şi cetăţenii de rând. O parte din bani sunt obţinuţi din vânzarea operelor mele.

O altă sarcină este să le explic elevilor de ce e atît de important să fie grijulii cu apa. Peste 2000 de elevi deja participă în campaniile fundaţiei şi ajută la promovarea ideii.

Sunt fericit că vestea despre activitatea mea s-a răspândit prin India şi în toată lumea cu viteza unui incendiu în junglă. Despre fundaţia mea au fost filmate programe, ce au fost difuzate de posturile europene.

Cînd am început să mă ocup de aceasta, mulţi credeau că eu mi-am ieşit din minţi. Cunoscuţii şi apropiaţii s-au mirat, pentru că ei ştiau că eu sunt straniu. Când apari în presă, pe ecrane, atitudinea se schimbă imediat. Însă rudele nu sunt convinse nici în acest caz: ele cred că lumea a înnebunit.

În primul an de activitate a fundaţiei am vizitat aproape 1666 de apartamente, am reparat 414 robinete şi am salvat aproape 414 000 litri de apă.

http://ecology.md