Apa în lume

28 Feb 2019 Printează

Iceberg de grăsime în canalizarea unui orașel din Anglia

Un „monstru” lung de 64 de metri, alcătuit din unsoare şi şerveţele umede folosite, s-a format într-un canal din localitatea Sidmouth, din sud-vestul Angliei. Oficialii britanici au declarat că înlăturarea masei de deşeu, care va avea loc „în condiţii de muncă excepţional de dificile”, poate dura până la 8 săptămâni.

Aceste mase amorfe, numite şi ”fatberg-uri” (un fel de iceberg, dar cu grăsime), au devenit des întâlnite în Marea Britanie. Muncitorii au fost nevoiți să folosească jeturi de apă cu presiune ridicată pentru a dezintegra masa lungă de circa 250 de metri ce cântărea 130.000 de kilograme, care s-a format într-un canal din Londra. Fatberg-ul a fost transformat în combustibil bio, dar a fost nevoie de mai multe luni pentru a rezolva problema, scrie Live Science.

O parte din problemă este obiceiul publicului britanic de a arunca în toaletă şerveţele umede, acestea formând scheletul pentru ”fatberg-uri”. Problema a devenit suficient de mare încât guvernul a propus interzicerea acestor şerveţele.

Sursa descopera.ro