Apa în lume

15 Nov 2016 Printează

Vulcanul bolivian Cerro Uturuncu ascunde un uriaș rezervor de apă

Vulcanul bolivian Cerro Uturuncu, care se ridică din Altiplano, un platou alpin înalt din Anzii Cordilieri și cel mai mare platou alpin de pe Terra după Tibet, are la baza sa, adânc în crusta terestră, un uriaș rezervor de apă, conform unui material publicat de Live Science.

Apa care se află închisă în rocile topite de sub vulcan ar putea umple bazinul Lacului Superior, cel mai mare dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord.Astfel de depozite de apă dizolvată pot provoca erupții vulcanice în zonele de subducție, unde bucăți uriașe din crusta terestră se împing una sub alta. Oamenii de știință au fost însă uimiți de cantitatea de apă descoperită sub vulcanul Cerro Uturuncu.

"Este probabil de două ori mai multă apă decât ne-am fi așteptat", a susținut Jon Blundy, geolog la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, unul dintre autorii acestei descoperiri.

Blundy și colegii săi studiau acest vulcan după ce o serie de măsurători obținute din satelit au indicat că solul din jurul acestui munte se deformează. De obicei, acest lucru înseamnă că magma de sub vulcan se mișcă într-o formă sau alta. În timp ce evaluau seismic crusta de sub vulcan, cercetătorii au descoperit o "anomalie" care le-a strârnit curiozitatea, la adâncimea de 15 kilometri. În acea regiune undele seismice încetineau iar conductivitatea electrică creștea foarte mult.

Apelând la andezit, o rocă eruptivă prezentă în vechile scurgeri de lavă ale vulcanului, cercetătorii au recreat în laborator condițiile de sub vulcanul Cerro Uturuncu. Ei au supus aceste roci unor niveluri diferite de presiune și temperatură pentru a le testa conductivitatea și alte caracteristici. Apoi, cercetătorii au extrapolat datele obținute în aceste experimente la rezervorul de apă de sub vulcan.

Contrar diagramelor de școală care explică alcătuirea unui vulcan, cercetătorii susțin că foarte rar se întâmplă ca un vulcan să aibă camera de magmă chiar sub conul vulcanic. În schimb, vulcanii sunt alimentați de o masă vâscoasă, parțial solidă, parțial lichidă de roci fierbinți aflate la presiuni enorme. Roca se topește la anumite temperaturi extreme, iar partea lichidă și gazoasă a acestei mase vâscoase poate fi capturată în porii rocilor aflate încă în stare solidă de agregare, conform lui Blundy.

Masa vâscoasă de sub platoul Altiplano și de sub vulcanul Cerro Uturuncu este în proporție de aproximativ 10% lichidă, iar 10% din masa acestui lichid este reprezentată de apă. Măsurată în funcție de proporția moleculelor de apă din amestecul care compune această masă vâscoasă, apa reprezintă aproximativ 25% din volumul de rocă topită, fapt care explică nivelul ridicat de conductivitate electrică identificat.

Întreaga pungă de magmă are aproximativ 500.000 de kilometri cubi, conform lui Blundy. Astfel, masa aproximativă a apei dizolvate este de 1,4 X 10^16 kilograme — adică aproape suficient pentru a umple Lacul Superior. Această apă a ajuns în subteran după ce placa tectonică Nazca a pătruns sub placa tectonică sud-americană.

Sisteme similare există și în cazul altor vulcani din zone de subducție, printre care muntele St. Helens din nord-vestul SUA.Vulcanul Cerro Uturuncu nu a mai erupt de aproximativ 250.000 de ani și deocamdată nu se știe dacă și când ar putea redeveni activ.

Sursa: Live Science