Apa în lume

13 Nov 2018 Printează

Atlantida Chinei – Orașul Leului

Exploratorii subacvatici au găsit un oraşul ascuns pe fundul unui lac din zona Muntelui celor Cinci Lei. Cetatea din adâncuri a fost supranumită "Oraşul Leului" şi face parte dintr-un labirint de temple albe, monumente memoriale, drumuri pavate şi case, şi formează o adevărată Atlantida în China.

Așezarea a fost centrul politico-economic al provinciei Zhejiang din estul țării și a fost sacrificată în 1959, după ce guvernul chinez a decis construcția unei hidrocentrale. Orașul Leului a “murit” înecat în apele Lacului Qiandao, lac de adâncime între 25 și 40 de metri, cu regrete și amintiri, cu o istorie aparte, așa cum au toate orașele chineze. În următorii 50 de ani, peste splendida așezare s-a așternut uitarea…

Misterul acestei perle chineze, de aproape 1400 de ani vechime, stă în faptul că întregul oraș a fost conservat într-un fel de capsulă a timpului, astfel că aproape toate construcțiile au rămas intacte, inclusiv grinzi, scări de lemn, ornamente arhitecturale. Sub o “protecție” necunoscută, fostul oraș zumzăitor s-a păstrat perfect, singura diferență fiind aceea că, acum, este unul tăcut, ce scrie povești frumoase pentru turiști și localnici din străfundurile albastre ale lacului ce i-a devenit casă. Un labirint de temple albe, monumente memoriale, drumuri pavate şi case, toate ascunse la 40 de metri sub apă, compun o lume misterioasă, stăpânită de ape, o viitoare atracție turistică pentru cei care gustă astfel de peisaje și trăiri.

După o jumătate de secol, Atlantida Chinei a devenit publică graţie unui agent de turism, care s-a scufundat şi a filmat totul. Imaginile au fost preluate de toate marile agenţii de ştiri ale lumii. Autoritățile chineze au decis, la scurt timp după aceasta, să includă orașul scufundat în obiectivele turistice ale zonei.