Sute de dolari pe un litru de apă. „Ziua Zero” se apropie în Cape Town, iar orașul se confruntă cu „speculanții de secetă”

În doar o săptămână, autoritățile din metropola sud-africană Cape Town au aplicat 121 de amenzi pentru încălcarea regimului de restricții privind consumul de apă potabilă.

Totalul amenzilor a depășit suma de 25.000 de dolari.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Cape Town, Wayne Dyason, a declarat că, pe fondul panicii legate de criza de apă din metropolă, mai mulți comercianți au început să vândă ilegal apă de la robinet, pe care o îmbuteliază, comercializând-o apoi în magazine.  

„În zona Noordhoek, ofițerii au descoperit un izvor public care a fost deviat pentru a umple o cisternă de 2.500 de litri”, a precizat Dyason, adăugând că litrul de apă se vinde cu circa 200 de dolari.

În aprilie, Cape Town, care însumează 4 milioane de locuitori, ar putea deveni primul oraș din lume fără surse de alimentare cu apă potabilă.

Mai precis, pe 12 aprilie, data pe care sud-africanii o numesc deja „Ziua Zero”.

Încă din decembrie, autoritățile sud-africane au anunțat impunerea unui regim de austeritate privind consumul de apă. Dușurile nu trebuie să dureze mai mult de 90 de secunde, proprietarii de piscine au interdicție în a le umple, spălătoriile auto trebuie să reducă drastic consumul de apă, iar fiecare locuitor nu are voie să depășească o cotă de 50 litri/zi.

Unii dintre locuitori se tem că atunci când se va termina numărătoare inversă, în primăvară, guvernul va fi nevoit să trimită armata pe străzi pentru a preveni declanșarea anarhiei.

Cape Town încorporează acum una dintre problemele majore ale încălzirii globale: perioadele lungi de secetă (trei ani consecutivi în cazul metropolei sud-africane).  

Pe străzi, panica declanșată de epuizarea rezervelor de apă potabilă reliefează și puternica inegalitate socială din Africa de Sud, subliniază cotidianul american.

În timp ce populația săracă așteaptă, cu bidoane în mâini, la cozile infinite care s-au format lângă sursele de alimentare publică, în cartierele rezidențiale familiile înstărite ale Cape Town-ului se lasă greu convinse în a renunța la obiceiul de a folosi piscinele.

Deși orașul de la poalele Muntelui Masă a fost dat ca exemplu de multe ori pentru aplicarea unui management preventiv în risipa de apă, autoritățile au fost constant avertizate să își diversifice sursele de apă pentru a preveni momentul critic în care se află astăzi.

Aproape toată cantitatea de apă folosită în alimentarea orașului provine din cele șase baraje de acumulare a apelor provenite din ploi, situație care se transformă într-o vulnerabilitate majoră pe fondul secetei.

Cape Town este situat la malul Oceanului Atlantic de Sud, însă îi lipsește un sistem performant de desalinizare a apei oceanice pentru a o transforma în apă potabilă.

Sursa: www.digi24.ro