Finalizarea lucrărilor de modernizare la Stația de epurare din Baia Mare

Joi 10 noiembrie a avut loc inaugurarea retehnologizării stației de epurare din cadrul contractului MM-CL-03 “Reabilitarea stației de epurare din Baia Mare”. Investiția executată prin POS Mediu de realizare a treptei terțiare din cadrul stației de epurare este o continuare a proiectului implementat prin Programul ISPA prin care s-a reabilitat și modernizat stația de epurare în vederea funcționării la standarde europene.

La acest eveniment au fost prezenți vice-președinții Consiliului Județean Maramureș, viceprimarul municipiului Baia Mare, directorul general al S.C. VITAL S.A. – Alexandrina Bancoș, directorul general adjunct al S.C. VITAL S.A. - Mircea Mecea, Gheorghe Neacșu – director realizare al S.C. VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA S.R.L., Pierre Cugnet – director general adjunct al S.C. VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA S.R.L., Minh–Tuan Nguyen – vice-președinte SADE France/Veolia, dar și reprezentanți ai operatorilor regionali, oficialități și jurnaliști. Inaugurarea a cuprins și un tur al stației de epurare, unde cei prezenți au putut observa îndeaproape care sunt tehnologiile aplicate și care este procesul tehnologic de epurare a apelor uzate.

Scopul acestei investiții din cadrul POS Mediu a fost de a îmbunătăți performanțele stației de epurare prin realizarea treptei terțiare de epurare a apelor uzate.

Lucrările de retehnologizare a stației de epurare din municipiul Baia Mare au fost realizate de către firma S.C. VEOLIA WATER SOLUTIONS & TECHNOLOGIES ROMANIA S.R.L., prin licitație deschisă, având valoarea de 43.219.152,00 lei și o perioadă de execuție de 22 de luni.         

Obiectivele principale ale procesului de retehnologizare a stației de epurare au fost:

  • Realizarea treptei terțiare pentru stația de epurare existentă în vederea reducerii concentrației de azot și fosfor în apele deversate, conform standardelor din Directiva UE 91/271/EEC si NTPA 011/2002 pentru „zone sensibile”;
  • Îmbunătățirea calității nămolului prin fermentarea anaeroba a namolului în metantancuri prin formarea și captarea biogazului în vederea obținerii energiei electrice și termice prin cogenerare.

Rezultatele obținute în urma finalizării investiției sunt:

  • tratamentul terțiar de îndepărtare a azotului și fosforului și de reducere a substanțelor organice biodegradabile periculoase;
  • îmbunătățirea facilităților de epurare a apelor uzate și a nămolului prin achiziția unor instalații suplimentare pentru îngroșarea mecanică a nămolului în exces la un nivel care să corespundă cerințelor privind efluentul și nămolul;
  • creșterea performanțelor prin dotarea laboratorului de la stația de epurare cu aparatură și echipamente, în vederea  încadrării efluentului rezultat în normele privind protecția mediului, creșterea frecvenței analizelor pentru apa uzată și îmbunătățirea calității serviciilor, în vederea acreditării RENAR.

Finalizarea treptei terțiare din cadrul contractului de “Reabilitare a stației de epurare din municipiul Baia Mare”, vizează îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață ale locuitorilor din aria de dezvoltare a proiectului.

Investițiile finanțate prin POS Mediu și implementate de SC VITAL SA, asigură calitatea serviciilor prestate în beneficiul utilizatorilor. Programul contribuie esențial la atingerea și respectarea standardelor Uniunii Europene și a legislației românești în privința calității apei și a protecției mediului.

Proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune.