Fenomen misterios. Peştera în care se formează gheaţă doar vara

Pe fundul peşterii cu o lăţime de doi metri se află un strat de gheaţă cu o lungime de şapte metri şi o grosime de 91 de centimetri.

La aproape şapte kilometri de Coudersport, din districtul Potter (Pennsylvania) este amplasată cea mai ciudată anomalie geologică.

Spre deosebire de alte peşteri, în Mina de Gheaţă din Coudersport stratul de gheaţă se formează în sezonul cald. Gheaţa începe să se formeze primăvara, volumul său crescând în timp ce temperatura de afară creşte. Atunci când vine iarna gheaţa din peşteră dispare.

Cauza acestui fenomen este încă un mister, însă există o teorie actuală conform căreia în sezonul rece aerul rece pătrunde prin crăpăturile muntelui, iar din cauza conexiunii neobişnuite dintre crevase, aerul rece devine concentrat şi pătrunde în camere precum aceasta. Atunci când aerul intră în contact cu percolarea apelor subterane se formează gheaţa. Acest fenomen are loc doar primăvara şi vara. 

În timp ce se apropie iarna, în munte începe să pătrundă aer rece care împinge aerul cald care era prins între roci din timpul verii.  Aşadar, în timp ce aerul cald iese la suprafaţă topeşte gheaţa acumulată pe timpul verii 

Mina de Gheaţă din Coudersport a fost descoperită în 1894 de către un căutător de argint numit  John Dodd, fenomenul care s-a repetat în fiecare an l-a uimit pe bărbat.

Conform unui articol publicat în martie 1913, Dodd a realizat câteva experimente  pe cont propriu.

,,Două dinamite au fost amplasate la aproximativ doi metri într-o crevasă de pe fundul peşterii, bărbatul le-a aprins fără să mişte vreo piatră. Concluzia sa a fost că ar exista o peşteră mult mai mare sub aceasta, care a absorbit şocul exploziei''.

Mina era relativ necunoscută în momentul publicării articolului, acum este un loc ce atrage turişti. 

Sursa: Amusing Planet