Evenimente

13 Aug 2015 Printează

Noi obiective recepționate de S.C. VITAL S.A.

VEȘTI BUNE - Stațiile de epurare de la Seini și Cavnic, precum și colectorul de evacuare a stației de epurare din Târgu Lăpuș au fost recepționate

Veste bună pentru locuitorii din Seini, Cavnic și Târgu Lăpuș care vor beneficia în curând de  investiții de  10.539.289 lei (fără TVA), realizate în cadrul contractului de lucrări ῍Stații noi de epurare în Seini și Cavnic și reabilitarea colectorului de evacuare a stației de epurare Târgu Lăpuș῎ (MM-CL-05), în cadrul POS Mediu 2010-2015.

La sfârșitul lunii iulie 2015 au avut loc recepții la terminarea lucrărilor pentru꞉

- stație de epurare a apelor uzate menajere Seini

- stație de epurare a apelor uzate menajere Cavnic

- colector de evacuare de la stația de epurare din Târgu Lăpuș

Lucrările au fost adjudecate de o asociere de firme de construcții, iar perioada de execuție a fost de 22 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Stație de epurare în Seini

Proiectul propune o staţie nouă de epurare a apelor uzate menajere din localitatea Seini. Acest obiectiv a beneficiat de cea mai mare sumă din contractul MM-CL-05 , adică de peste 5,6 milioane de lei, alocați pentru realizarea  investiției.

În prezent nu există staţie de epurare a apelor uzate menajere în orașul Seini, iar proiectul constă în realizarea unei stații noi de epurare convenţionale, cuprinzând treaptă mecanică fără decantare primară, biologică avansată cu aerare extinsă, nitrificare, denitrificare, îndepărtarea chimică a fosforului în decantoarele secundare şi o linie pentru tratarea nămolului rezultat, respectiv deshidratarea nămolului.

În plus, proiectul prevede și realizarea unei clădiri  administrative  cuprinzând  birouri, dispecerat. În cadrul dispeceratului au fost montate echipamente SCADA care periau date din fluxul tehnologic cu ajutorul cărora se urmărește modul de funcționare al utilajelor de pe circuitul apei și al nămolului.

Stație de epurare în Cavnic

Investiția din orașul Cavnic este  necesară datorită faptului că rețeaua de canalizare a apelor uzate s-a extins, iar stația de  epurare existentă nu are capacitatea de a trata apa uzată colectată în aglomerarea Cavnic. Mai mult, atat structurile cât și echipamentele existente în vechea stație de epurare sunt într-o stare foarte proastă.Noua stație de epurare s-a construit pe amplasamentul stației de epurare existente.

Proiectul cuprinde realizarea unei stații noi de epurare conventionale,  cuprinzând treaptă mecanică, fără sedimentare primară,  treaptă biologică  avansată  cu  aerare  extinsă,  nitrificare,  de-nitrificare,  îndepărtare chimică a fosforului în decantoarele secundare și o linie pentru tratarea nămolului rezultat.

Conform cu specificațiile din Strategia Nămolului,  nămolul generat din procesele tehnologice de la stația de epurare din Cavnic va fi folosit în agricultură. În acest scop, este propusă realizarea unui șopron acoperit pentru depozitarea namolului.

Investiția prevede și realizarea unei clădiri administrative, birouri, punct de prim ajutor, camera de control central, laborator. Valoarea lucrărilor pentru execuția stației de epurare din Cavnic a fost de 4,5 milioane lei, iar alți 200.000 lei s-au adăugat pentru proiectare.

Colector de evacuare de la stația de epurare din Târgu Lăpuș

Investiția din Târgu Lăpuș a avut ca obiectiv reabilitarea colectorului de evacuare și descărcare a apelor menajere uzate în râul Lăpuș. Valoarea alocată pentru executarea lucrărilor a fost de 110.000 lei.

Lucrările din contractul ῍Stații noi de epurare în Seini și Cavnic și reabilitarea colectorului de evacuare a stației de epurare Târgu Lăpuș῎ (MM-CL-05) fac parte din proiectul major ῍Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Maramureș῎. Planul de finanţare al proiectului include contribuţia Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, contribuția de la bugetul de stat este de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC VITAL SA este de 9,05% iar contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.